Zuurkoolschotel met zoete aardappel

Bij het eten van deze zuurkoolschotel met zoete aardappel heb jij je dagelijkse portie groenten en de helft van je dagelijkse portie fruit binnen. In dit recept gebruiken we 100% appelmoes van Servero. Servero appelmoes is een moes waar geen andere dingen aan zijn toegevoegd dan appels. In andere appelmoes is vaak extra suiker toegevoegd, wat wij natuurlijk onzin vinden omdat er al genoeg (van naturel aanwezige) suikers in appels zitten.

 

Aardappelen koken in de Airfryer, kan dat?

Voor dit recept gebruiken we aardappelpuree van zoete aardappel. Om puree te kunnen maken moeten de aardappelen eerst worden gekookt. Dit doen wij in de Airfryer, zie bereidingswijze van het recept, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon in een normale kookpan doen.  Voor dit recept kun je ook gebruik maken van gewone aardappelen in plaats van zoete aardappelen. Wij vinden de smaak van zoete aardappel een erg lekkere combinatie met het zure van de zuurkool. Ga je toch liever voor normale aardappelen? Dan kun je gewoon dezelfde stappen in de bereiding volgen alleen gebruik je dan gewone aardappelen in plaats van zoete aardappelen.

Het verschil tussen aardappel en zoete aardappel.

Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Anders dan je zou denken is zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel.  Maar dat zoete aardappel gezonder is dan de gewone aardappel is misschien wel het grootste misverstand. Ze zijn namelijk beide gezond, beide bevatten belangrijke vitamines, maar net in een andere samenstelling. De gewone aardappel bevat meer vitamine B6, terwijl de zoete aardappel bevat meer vitamine A bevat. Er zit wel verschil in het type koolhydraat. De gewone aardappel bevat met name zetmeel en de zoete aardappel bevat veel snel verteerbare koolhydraten. Echter, bevat de zoete aardappel ook insuline wat juist trager verteerd wordt dan zetmeel.

 

Je kunt zuurkoolschotel met zoete aardappel ook voor 2 personen bereiden. Verdubbel de ingrediënten en gebruik een groter ovenschaaltje of gebruik deze bakaccessoire. De genoemde voedingswaarden zijn berekend op het gehele recept.

Geen recensies

Ingrediënten

Pas portie(s) aan
200 gram zoete aardappel
250 gram zuurkool (uitgelekt)
150 gram kipgehakt
150 gram 100% appelmoes Servero appelmoes is een appelmoes waarbij alleen appels zijn gebruikt voor de bereiding.
1 scheutje magere of halfvolle melk Je kunt ook een plantaardige melk gebruiken.
40 gram 30+ kaas (geraspt) Je kunt ook Kees Kaas gebruiken. Dit is een kaassoort die minder verzadigde vetten en minder zout bevat.
1 snufje peper en zout
1 tl kerriekruiden
1 teentje knoflook
Benodigdheden
Airfryer XL of XXL - 30 minuten en 20 minuten
Bakaccessoire Deze bakaccessoire is te koop via onze webshop
Ovenschaaltje Of gebruik het bakaccessoires nogmaals.
2 Mengschaaltjes Voor het mengen van het gehakt en voor het mengen van de zuurkool.
Staafmixer Voor het pureren van de aardappelen.

Voedingswaarde

697 Kcal
63,5g koolhydraten
30,8g waarvan suikers
54,5g eiwitten
21,6g vetten
8,1g waarvan verz. vet

Bereidingswijze

1.

Opwarmen

Verwarm de Airfryer voor op 150 graden.
Stap voltooid.
2.

Stap 1

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van ±1,5 cm. Leg ze in de bakaccessoire en doe er een beetje water bij totdat de aardappelen net onder water liggen. Zet de bak in de Airfryer en kook de aardappelen in 30 minuten gaar.
Stap voltooid.
3.

Stap 2

Meng ondertussen het kipgehakt met de knoflook, peper en zout in een schaaltje, voeg hier ook de eetlepel olijfolie aan toe. Meng in een aparte kom de uitgelekte zuurkool samen met de 100% appelmoes.
Stap voltooid.
4.

Stap 3

Als de timer van de Airfryer is gegaan haal je de aardappelen eruit. Giet het water af en pureer de aardappelen tot puree. Voeg een scheutje melk toe en zet de staafmixer nogmaals aan. Zet de timer van de Airfryer op 180 graden en zet hem aan zodat hij weer kan voorverwarmen.
Stap voltooid.
5.

Stap 4

Vet het ovenbestendige schaaltje of het bakaccessoire in met een bakspray en bedek de bodem met de zuurkool. Leg vervolgens de kipgehakt erop. Bovenop het gehakt leg je de aardappelpuree, zorg dat je deze goed aandrukt. Als laatste bestrooi je de bovenkant met de geraspte kaas.
Stap voltooid.
6.

Airfryen maar!

Zet het schaaltje 20 minuten in de Airfryer. Als de tijd is verstreken is het smullen maar!
Stap voltooid.