Zomerse pruimencake

Deze zomerse pruimencake uit de Airfryer is niet alleen super gezond, hij vult ook nog eens goed. Zo is het een perfect gezond tussendoortje.

 

Elke zomer hebben wij heerlijk veel verse pruimen uit de tuin van mijn schoonouders. Waar mijn schoonmoeder jaarlijks een paar heerlijke pruimencakes uit haar keuken tovert. Mega lekker, maar niet de meest gezonde versie. Na drie pogingen is het gelukt om het recept om te toveren tot een heerlijke én gezonde zomerse pruimencake.

 

Voor het afbakken van cake hebben wij onze eigen bakvorm gebruikt. Het handige aan deze vorm is dat de bodem los zit. Zo kun je de cake super makkelijk uit de vorm halen zonder dat hij doormidden breekt. De bakvorm kun je hier vinden. Spray de vorm altijd goed met een anti-aanbakspray. Zelf vinden wij de spray van Dr. Oetker erg fijn. Door het gebruik van bakspray kun je niet alleen de cake makkelijk uit de vorm halen zonder dat deze aan de rand blijft plakken, het is ook beter voor de levensduur van cakevorm zelf.

Boter, wel of niet gezond?

Om een cake goed luchtig te houden wordt er vaak roomboter gebruikt. Roomboter is geen gezond ingrediënt omdat het veel. verzadigde vetten bevat. Verzadigde vetten zijn niet gezond terwijl de onverzadigde vetten juist wel gezond zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn om vetten te eten, als je maar zorgt dat het onverzadigde vetten zijn. In dit recept is daarom gekozen voor Becel margarine met Omega 3.

 

In dit recept is gekozen voor volkoren meel. Meel bevat veel meer voedingsstoffen en vezels ten opzichte van bloem. Bij bloem zijn de tarwezemelen eruit gezeefd. Bij meel zitten de tarwezemelen nog in het product waardoor er veel vezels inzitten. Vezels zorgen voor een goed gevuld gevoel en ze zijn goed voor de werking van je darmen. Als je een glutenallergie hebt kun je in dit recept ook kiezen voor amandelmeel.

 

Het recept is goed voor 6 punten cake. De voedingswaarden zijn per punt cake.

Geen recensies

Ingrediënten

Pas portie(s) aan
4 stuks pruimen
100 gram volkoren meel Meel bevat veel meer vezels en voedingsstoffen dan bloem.
90 gram Becel halvarine met Omega3
1 stuks ei
1 stuks ei-eiwit Gebruik alleen het eiwit van het ei.
20 gram stevia baksuiker
1 tl bakpoeder
8 gram bruine stevia suiker
1/2 tl kaneelpoeder
Benodigdheden
Airfryer XXL - 20 minuten
Ronde cakevorm 17cm Bekijk in de webshop.
Beslagkom
2 Schaaltjes
Keukenmachine of mixer

Voedingswaarde

140 Kcal
12,9g koolhydraten
2,1g waarvan suikers
4,1g eiwitten
7,1g vetten
1,65g waarvan verz. vet

Bereidingswijze

1.

Opwarmen

Verwarm de Airfryer op 160 graden. Tijdens de opwarmtijd kun je mooi verder met het bereiden van het recept. Zo kan het meteen de Airfryer in als je de voorbereidingen klaar hebt.
Stap voltooid.
2.

Lekker mixen

Meng de meel, de (witte) stevia baksuiker en de bakpoeder samen in een schaaltje. In de keukenmachine of beslagkom mix je de boter tot een glad geheel, voeg daarna het ei en eiwit toe. Mix het goed door elkaar. Voeg vervolgens het eerder gemixte schaaltje met meel toe en mix alles tot een glad geheel. Vet de bakvorm in en giet het beslag in de cakevorm (de cakevorm kun je hier vinden). Halveer en ontpit de pruimen. Druk de pruimen met de schil naar beneden in het beslag. In het lege schaaltje mix je vervolgens de bruine stevia suiker samen met de kaneelpoeder. Bestrooi het beslag in de cakevorm met de kaneelmix. Dit zorgt voor een lekker krokant korstje op de cake.
Stap voltooid.
3.

Airfryen maar!

Plaats de cakevorm in de Airfryer. Als je een spatreksel heb, zet deze dan boven de cakevorm. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant niet kan verbranden. Zet de timer op 20 minuten. Als de tijd voorbij is haal je de cake uit de Airfryer en laat je hem even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. En daarna is het... smullen maar!
Stap voltooid.