Volkoren lasagne met gerookte zalm

Met een goede pasta maak je mij altijd blij. Vaak vind ik lasagne teveel tijd kosten maar deze volkoren lasagne met gerookte zalm staat binnen mum van tijd op tafel.

Door de gerookte zalm en kaas heeft dit gerecht geen extra zout nodig. Gerookte zalm bevat namelijk al redelijk wat zout waardoor extra zout overbodig is. Wist je dat gerookte zalm veel gezonde vetten (namelijk onverzadigde vetten) bevat en een hoop vitamines (vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine D).

Eet je liever verse zalm? Geen probleem, je kunt dit recept namelijk ook gewoon met verse zalm maken. Snij de zalm dan in plakjes van 0,5cm. Je kunt het recept hieronder verder volgen, alleen gebruik je plakjes verse zalm in plaats van gerookte zalm. Het voordeel van verse zalm is dat deze minder natrium bevat dan gerookte zalm. Natrium is een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam maar een teveel aan natrium kan schadelijk zijn. Heb je een gezond voedingspatroon dan kun je prima eens per week of twee keer per week gerookte zalm eten. Eet je dagelijks al veel producten waar natrium inzit? Kies dan voor verse zalm. Wil je meer weten over natrium? Ga dan naar deze pagina.

 

Het gebruik van volkoren lasagnebladen maakt dit recept niet alleen gezonder maar ook nog eens extra voedzaam. Bij volkoren producten zitten de vezels nog in het product waardoor je langer verzadigd bent en dus minder snel honger krijgt. Hierdoor graai jij minder snel in de snoepkast na het eten. Win-win toch? Heb je geen volkoren lasagne in huis dan kun je ook de witte lasagne gebruiken, deze is wel een stuk minder voedzaam dan de volkoren variant.

 

Liever koolhydraatarm?

Je kunt dit recept ook heel gemakkelijk koolhydraatarm maken. Laat de volkoren lasagnebladen achterwege en gebruik in plaats van deze bladen dun gesneden courgette plakken. Het is belangrijk dat je de courgette in de lengte in plakken snijdt. Leg de gesneden plakken eerst op een keukenvel, voordat je de plakken wil gebruiken. Hierdoor wordt het meeste vocht eruit getrokken. En hou je de juiste structuur die bij een echte lasagne hoort.

 

Deze volkoren lasagne met gerookte zalm kun je ook voor 2-3 personen maken. Verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten en gebruik bijvoorbeeld deze bakaccessoire.

Geen recensies

Ingrediënten

Pas portie(s) aan
50 gram andijvie
100 gram courgette
5 stuks cherrytomaatjes
50 gram gerookte zalm
40 gram volkoren lasagnebladen
50 gram zuivelspread light met bieslook
100 gram gezeefde tomaten
1 el olijfolie
20 gram geraspte 30+ kaas
1 tl italiaanse kruiden
Benodigdheden
Airfryer XL of XXL - 25 minuten
1 ovenbestendige schaal
1 schaaltje

Voedingswaarde

552 Kcal
40,2g koolhydraten
14g waarvan suikers
30,7g eiwit
28,3g vetten
10,3g waarvan verz. vet

Bereidingswijze

1.

Opwarmen

Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Ondertussen kun je verder met de voorbereidingen.
Stap voltooid.
2.

Lekker mengen

Meng de gezeefde tomaten met de zuivelspread en de Italiaanse kruiden in een kom. Snij de courgette in kleine blokjes en snij de cherrytomaatjes in vier partjes. Voeg de blokjes courgette en de gesneden cherrytomaatjes toe aan de saus. Breek de lasagnebladen in stukken van 2-3 cm.
Stap voltooid.
3.

Stapelen

Vet het ovenschaaltje in met de olijfolie en voeg de rest van de olijfolie toe aan de groente-sausmix. Bedek de bodem van de overschaal met saus, leg daar vervolgens stukjes lasagneblad op totdat de sauslaag mooi is bedekt. Breng weer een laagje saus aan en leg daarop plakjes gerookte zalm. bedek dit weer met stukjes lasagneblad en ga zo door totdat je alleen nog een beetje saus overhebt. Het laatste beetje saus heb je nodig om mee te eindigen. Bovenop de laatste laag saus strooi je de geraspte kaas.
Stap voltooid.
4.

Airfryen maar!

Zet het ovenschaaltje 25 minuten in de Airfryer en smullen maar!
Stap voltooid.